Félelem a fogorvosi beavatkozásoktól

A fogászati beavatkozásokkal kapcsolatos félelem feltehetőleg a történelem kezdete óta komoly gondot okoz mindazok számára akik a fogak gyógyítását végzik és még inkább azoknak akik a kezelésnek alávetik magukat.Nincs ez másképp napjainkban sem , annak ellenére, hogy a fogorvosi beavatkozások és ezen belül az érzéstelenítő eljárások is rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt néhány évtizedben. Mivel a fogászati félelem a társadalom jelentős részét érinti ezért a fogorvosi szakma képviselőinek lehetőség szerint megoldást kell találni rá.

A fogászati félelem típusai:

A fogászati félelem olyan reakció amit a fogászati kezelés idéz elő a pácienseken. Mértéke széles skálán mozoghat.

Enyhe fogászati félelem:

A beteg viselkedésében a fogorvosi beavatkozás szempontjából lényeges változást nem okoz. Ez teljesen normális emberi reakció.

Fokozott fogászati félelem

A betegek számára komoly szenvedést okozó reakció, amely már általában a fogorvosi beavatkozást is érintő viselkedésváltozással jár együtt. Általában a kezelés közben jelentkezik- pl: időkérés, halogatás, időpont módosítás- de a beteg még ritkán is de eljár a fogászati kezelésekre.

Fogászati fóbia

Amikor a páciensekben fogászati beavatkozásokkal, kezelésekkel kapcsolatban igen erős félelmi reakció váltódik ki. A beteg a fogorvosi kezeléseke legtöbbször elkerüli, vagy ha mégis kezelésre kerül sor azt csak nagy szenvedés árán viseli el. Ezeknél a pácienseknél már fennáll maradandó fogászati egészségkárosodás veszélye is.

A fogászati félelem fő okai:

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az érintettek félelmei legtöbbször a gyermekkori rossz élményekből származnak. A görcsös feszültség, az elkerülhetetlen fájdalomtól való félelem, az asszisztensnő által feszesen leszorított fej könnyen az emlékezetbe vésődnek és összekapcsolódnak a kiszolgáltatottság és a védtelenség érzésével.

A fogászati félelem következményei

Az érintettek megoldatlan félelmei gyakran lidércnyomásként , verejtékezésben , kedvetlenségben vagy a mindennapi szituációkban sokkal ingerlékenyebbként jelennek meg. Majdnem mindannyiuk szégyenkezve él egyrészről az utálatos – nem esztétikus fogaik – másrészről a fogászati kezeléstől való félelem miatt.

Hogyan tudunk segíteni?

Orális szedáció: nyugtató tabletta a stressz csökkentésére enyhe fogászati félelem esetén.

Intravénás szedáció: fogászati fóbia illetve fokozott fogászati félelem esetén
Menete:

A beavatkozás előtt az aneszteziológus orvos egy ön álltal kitöltött kérdőívet értékelve mérlegeli az ön egészségügyi állapotát, amit ha megfelelőnek tart javasolja a kezelést ,így önnek nincs mitől tartania. Az aneszteziológus a bódító- fájdalomcsillapító készítményt egy kanálon keresztül intravénásan adagolja ,ami lehetővé teszi a dózis pontos beállítását.Ennek a kezelés szempontjából az ön számára legnagyobb előnye a gyors hatás ,és a nyugtatószer leghamarabbi kiürülése az ön szervezetéből a kezelés befejeztével.

Az éber szedáció alatt a páciens mély relaxációs állapotban van. A szedáció során egy vékony kanált helyezünk be a kar vagy a kézháton futó vénába. A páciens képes a szóbeli utasítást megérteni és végrehajtani, viszont a kellemetlen beavatkozások egyáltalán nem zavarják.

Az intravénás éber szedáció gyakorlati előnyei.

– A szecáció során ön öntudatában van így együttműködik a fogorvossal a kezelés során, képes kommunikálni és az orvos utasításai megérti és végrehajtja.

– Csökkenti az öklendezési vagy hányási ingert.

– Nem fog emlékezni a kezelésre, mert a szedáció egy mély relaxációt eredményez, valamint a nyugtatószer egy részleges vagy teljes emlékezetkiesést okoz a kezelés idejére.Ennek a következményeként a kezelési idő szinte repül az ön számára, akár úgy is tűnhet mintha átaludta volna az egészet.


Milyen tennivalók vannak az ön számára az éber szedáció alkalmazásakor.

– Bár a szedáció kockázata igen kicsi a kezelés befejeztével még 30 percig megfigyelés altatt tartjuk és csak kísérővel engedjük otthonába haza.

– A kezelés után aznap vezetni és alkoholt fogyasztani nem szabad.

– Nem ihat vagy ehet a kezelés előtt 2 órával.